PISA – nauka u fokusu 2025

Aktivnosti za realizaciju Pisa zadataka

Učenici VI-3 odjeljenja:Vuk Vemić, Milan Kosović, Ljubiša Mušikić, Jovan Šljukić, Lazar Eraković, Petar Zečević su u okviru istraživanja na temu Broj otkucaja srca prilikom različitih aktivnosti i u mirovanju.

Otkucaje srca su mjerili tokom trčanja, mirovanja, kada su uplašeni i sl.i putem microbita su zabilježili broj otkucaja u minuti. Koristili su podatke putem interneta,sa sajtova na tu temu. Odrađena ppt prezentacija i pano. Učenici su imali svoje pretpostavke, zatim su istraživali i na osnovu dobijenih rezultata zaključili da broj otkucaja srca nije uvijek isti i da varira zavisno od aktivnosti i emocija.

Učenice VI-3, odjeljenja :Jovana Dragićević, Lena Macanović i Katarina Višnjić su radile istraživanje.

Tema :Uporediti dinosauruse sa današnjim sisarima s njihovom telesnom masom, visinom, teritorijom i sl.

U mezozoiku dinosaurusi su bili dominantna vrsta, oko 135 mil. godina. Sisari su živjeli u njihovoj sjenci, a tek nakon njihovog nestanka mijenjaju navike i razvoj.

Dinosaurusi su reptili koji su polagali jaja sa ljuskom. To su bile toplokrvne životinje sa jakim ali lakim kostima. Neke vrste su težile i više od 70 tona.

Prema načinu ishrane, dinosaurusi se dijele na tri vrste: biljojede, mesojede i svaštojede. Njihov životni vijek se razlikovao zavisno od vrste i kretao se od 30 do 300 godina.

Nestali su prije 66 mil. godina. Njihovo istrebljenje izazvao je udar asteroida. Preživjele su samo neke manje vrste dinosaurusa, od kojih su nastale današnje ptice.

Nestanak dinosaurusa omogućio je razvoj sisara, prvo u fizičkom smislu a tek kasnije im se razvio mozak.

Najveći sisar, a ujedno i najveća životinja koja je ikada postojala na Zemlji, je plavi kit, koji dostiže težinu do 150 tona. I na kopnu postoje džinovski sisari težine preko 5 tona, kao što je slon.

Sisari su toplokrvne životinje koje rađaju žive mladunce. Mogu biti, kao i dinosaurusi, biljojedi, mesojedi i svaštojedi.

Narodna izreka koja, vjerovatno, na najbolji način izražava ono što se desilo sisarima nakon nestanka dinosaurusa glasi:

„Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

Informacije su dobile putem interneta.Istraživanjem i na osnovu podataka su zaključile da je nestanak dinosaurusa omogućio razvoj sisara.

Učenici osmog razreda na času informatike su prezentovali svoje znanje o tumačenju podataka u tabelama i grafikonima.

Pokazali su izvrsno razumijevanje korišćenja tabele kao načina organizovanja informacija i prezentovanja brojki. Takođe su uspješno objasnili različite vrste grafikona, kao što su linijarni, stubičasti i kružni grafikoni, i kako se koriste u prikazivanju različitih vrsta podataka. Učenici su takođe istakli značaj vizuelne prezentacije podataka u savremenom svijetu i kako nam to pomaže da bolje razumijemo informacije.

Sve u svemu, prezentacija učenika osmog razreda je bila veoma uspješna i pokazala je njihovo značajno razumijevanje tumačenja podataka u tabelama i grafikonima.

Času su prisustovali učenici VI, VII, VIII i IX razreda, s izlaganje su vršile učenice VIII-3: Lara Lemajić, Petra Brković i Ksenija Blagojević.

Mentor profesorica Snežana Nikčević.

Aktivnosti za realizaciju PISA zadataka (tokom mjeseca maja)

  • Učenici VIII-3 odjeljenja podijeljeni u tri grupe radili su oglede iz fizike. Mentor – profesorica fizike, Nataša Šarović.
  • Učenici odjeljenja VIII-1 Miljana Vučetić i Jakša Eraković i Ksenija Blagojević, učenica odjeljenja VIII-3 su uradili eksperiment iz biologije u kućnim uslovima – Kako izvući DNK iz ploda jagode/banane. Mentor – nastavnica biologije Snežana Janković.
  • Učenici VII-1 odjeljenja: Jana Joković, Nađa Stamenović, Teodora Jaredić, Nina Đorojević, Anita Nikolić, Aleksandra Mihaljević i Lana Ćalić su odradile istraživanje na teme: Ishrana, nutritivna vrijednost nekih namirnica (hamburger, šnicla, voće, povrće) i koliko ima ljevorukih i desnorukih učenika u razredu. Mentor – nastavnica biologije Snežana Janković.
  • Učenica VIII-2 odjeljenja Anđela Vujičić imala je zadatke:
    • Istražiti broj otkucaja srca u različitim aktivnostima i mirovanju.
    • Odrediti količinu različitih hranjivih materija koje konzumiramo tokom dana uz pomoć informacija na etiketama (deklaracijama hranljivih proizvoda).

Mentor – nastavnica biologije Snežana Janković

  • Zadatak za IX razred: Prikazivanje podataka tabelarno, dijagramom i grafički. Radom učenika koordinirala profesorica matematike Ana Jovanović.
  • Učenici odjeljenja VIII-2 iz nastavnog predmeta Geografija su na osnovu podataka iz HMZCG konstruisali dijagram temperature vazduha za Nikšić u periodu 2010-2020. godine. Mentor – profesor geografije Milosav Jurišević.
  • Martina Mrkić i Jana Perutović, učenice odjeljenja IX-2 uradile su eksperiment “Ispitivanje elektromagnetnih pojava”. Mentor – profesorica fizike Nataša Šarović.
  • Učenici odjeljenja VIII-2 Uroš Čolaković, Jovana Stanišić i Kristina Đurđevac radili su ispitivanje pojava: difuzija, inercija i srednja gustina tijela. Mentor – profesorica fizike Nataša Šarović.
  • Učenici odjeljenja VII-1 zajedno su radili mjerenja visine, mase i određivanje težine, određivanje srednje vrijednosti mase i visine na nivo odjeljenja. Mentor –  profesorica fizike Nataša Šarović.
  • Učenik odjeljenja VII-1 David Radojičić je radio istraživanje na temu – Zvuci životinja iz okruženja, prikupljanje podataka i tonski zapis. Mentor – nastavnica biologije Snežana Janković.
  • Učenici VII razreda su ispitivali fizičke i hemijske promjene supstanci koje su im dostupne u kući i na osnovu zapažanja i ogleda izveli su zaključke koje su promjene fizičke, a koje hemijske.
  • Učenici IX razreda su imali zadatak da recikliraju papir i odgovore na deset suštinskih pitanja o reciklaži pretražujući podatke na internetu. Na postavljena pitanja učenici su odgovarali u vidu pisanog izvještaja, referata i prezentacija.
  • U okviru projekta PISA 2025 – Nauka u fokusu, u holu škole učenici su predstavili  jedan dio eksperimenata koje su pod mentorstvom svojih nastavnika – Snežane Janković, Vesne Marojević, Mire Vujović, Nataše Šarović, Milosava Juriševića, Ane Jovanović i Snežane Nikčević, sprovodili od marta do juna 2023. godine. Ogledi iz biologije, hemije i fizike izazvali su interesovanje i znatiželju učenika koji su prisustvavali istima.